Forskning: Detta bör en hudkräm innehålla

Vad ska en hudkräm innehålla för att ge fukt och för att inte torka ut? Det har en avhandling från Malmö högskola tagit reda på.

 

 


Drop of moisturizerProblem med torr hud är vanligt i Sverige då luften här är kall och torr. Detta är också en av anledningarna till att vi använder stora mängder fuktkräm. Men vår kunskap om hur olika ingredienser i hudvårdsprodukter påverkar huden är idag begränsad.

Därför har Cathrine Albér studerat i sin avhandling hur tre vanliga fuktbindande ämnen påverkar huden.

– Vi har tittat på hyaluronsyra, en högmolekylär fuktbindare, och två låg-molekylära fuktbindare, karbamid och glycerol. De är alla tre vanliga ingredienser i fuktgivande hudvårdsprodukter, säger Cathrine Albér i ett pressmeddelande vid Malmö Högskola.

Resultatet visar att fuktkrämer som innehåller karbamid eller glycerol ökar hudens genomsläpplighet. Vilket då innebär att substanserna kan ta sig in och verka på djupet.

Medan krämer som innehåller hyaluronsyra, vilket är den vanligaste ingrediensen i fuktkrämer, kan minska hudens genomsläpplighet.

Orsaken till att hyaluronsyra minskar genomsläppligheten beror på att molekylen är för stor för att tränga igenom huden och kan därför bara verka på ytan. Medan karbamid och glycerol är tillräckligt små för att tränga igenom och påverka hudens fett- och proteinmolekyler.

– En hudkräm som innehåller karbamid eller glycerol ger således torr hud samma egenskaper som fuktig, vilket är positivt när man vill att substanser ska ta sig in i huden för att verka där. Hyaluronsyra, som inte tränger in i huden, kan istället användas när man bara vill fukta upp och skydda huden.