Farliga ämnen som kan finnas i din hudkräm

Det finns vissa farliga ämnen i hudkrämer som du ska försöka undvika. Dessa ämnen är fortfarande lagliga men kan orsaka allergiframkallande reaktioner, cancer och störa fruktsamheten.


Skadliga ämnen som kan finnas i hudvårdsprodukter

Farliga ämnen

I många hudkrämer finns det ämnen som inte alls är bra för dig och din kropp.

Parabener

Parabener stör fruktsamheten hos vissa djur. Om det finns en risk för människan vet man dock ännu inte. EU:s vetenskapliga råd har satt upp parabener som en produkt som är misstänkt hormonstörande, men är alltså fortfarande lagligt att sälja och finns därför i många krämer.

Några exempel på parabener: Metylparaben, etylparaben, propylparaben och butylparaben.

Formaldehyd-frigörande

Formaldehyd-frigörande ämnen som kan frigöra formaldehyd. Detta kan vara cancerframkallande och ge allergiska reaktioner. Det är tillåtet att sälja dessa. Några exempel på formaldehydfrigörare: Diazolidinyl urea och imidazolidinyl urea.

BHT

BHT är en antioxidant som används för att krämen inte ska härskna. EU har listat denna som ett misstänkt hormonstörande ämnen.

Parfym

Parfym i sig är inte så farligt förutom att det inte är så bra när hela kroppen smörjs in med det och hela hudens organ upptar detta.

Många har dock som första syfte med hudkräm att smörja in sig för att lukta gott. Vill du alltså att din hudkräm ska innehålla parfym trots allt så ska du undvika de parfymämnen som är allergiframkallande. Det finns över 300 parfymämnen. Några av de som är allergiframkallande är: Citronellol, geraniol, linalool och limonene.

Varför konserveringsmedel?

Det är svårt för läkemedelstillverkarna att undvika konserveringsmedel då krämen kan angripas av bakterier utan konserveringsmedel. Lotions är lättare att angripas av bakterier eftersom de innehåller mer vatten än en hudkräm. Och bakterierna lever lättare i vatten.

Det finns dock vissa naturkrämer som inte innehåller konserveringsmedel så som parabener. Änglamarks hudlotion och Hth original lotion innehåller inte heller parabener.