Handkräm

När du tvättar händerna så sköljs naturliga fetter och andra fuktighetsbevarande ämnen bort. Därför blir du väldigt lätt torr om händerna om du ofta tvättar händerna eller om dina händer ofta utsätts för vatten.


Vatten är uttorkande

handkräm

Om du ofta tvättar händerna eller om dina händer på annat sätt utsätts för vatten så kommer de att bli torra.

Extra torr blir huden under vinterhalvåret när luften är kall och torr.

Det är också vanligare att kvinnor har torrare hud än män eftersom kvinnors hud är mycket tunnare. Äldre personer har också en tendens att lida av torr hud eftersom talproduktionen minskar med åldern.

Undvik torra händer genom att:

  • Tvätta inte händerna mer än nödvändigt
  • Tvätta inte händerna i för varmt vatten
  • Smörj händerna efter att de har haft kontakt med vatten
  • Ha gärna en handkräm stående på handfatet så du kommer ihåg att smörja händerna efter att du har tvättat dem.
  • Använd diskhandskar när du diskar
  • Använd plasthandskar i yrken där du ofta utsetts för vatten
  • Gör en nattlig kur då och då: Smörj in händerna i en extra fet kräm innan du går och lägger dig och sätt på tunna bomullshandskar över. Dessa finns att köpa på apoteket.
  • Om du använder handsprit på dagarna, använd en återfuktande handsprit. 

Bästa handkrämen

Det finns många bra handkrämer med olika syften. Fråga gärna personalen på apoteket eller i en kosmetikbutik. Beskriv dina problem och berätta vad du är ute efter hos en handkräm.

Olika inriktningar på handkrämer: För känslig hud, nattkräm, parfymfria, djupfuktande, mjukgörande, skyddande, skyddar nagelband, med solskyddsfaktor, ekologiska, ger snabb effekt, åldermotverkande och snabbabsorberande.

Olika innehåll som ska vara “bäst”

Handkrämerna innehåller olika ingredienser som ska vara ”det bästa”. Exempel på sådana ingredienser är olika sorts smör och oljor, antioxidanter, aloe vera och allantoin.

Generellt är krämer som innehåller glycerin ofta inte lika feta men kan fungera fuktgivande och skyddande ändå. De fetaste krämerna är de som innehåller hudoljor och fetter (så som ullfettskräm).