Vad är en bra hudkräm?

Det finns många sorters olika hudkrämer med olika innehåll. Men vad är då en bra hudkräm? Det beror helt enkelt på vad du är ute efter för effekt. Det finns flera saker som du bör ha i åtanke nästa gång du köper en ny hudkräm.


HudkrämAlla hudkrämer innehåller samma sak: Fett och vatten. I en lotion finns det mer vatten och fungerar bättre på kroppen då den inte känns lika kladdig.

Hudkrämer och salvor innehåller mer fett. Dessa är bra mot extra torra partier eller på natten när krämen inte behöver sjunka in lika snabbt.

Din hudkräm ska inte innehålla:
  • Parabener
  • Silikon
  • Formaldehyd-frigörande ämnen
  • Parfym. Om du verkligen vill ha en parfymerad hudkräm för att du vill lukta gott så ska du försöka undvika allergiframkallande parfymämnen så som citronellol, geraniol, linalool och limonene.
  • Mineraloljor. Dessa oljor lägger sig som ett lager på huden och gör att den inte kan andas. De är billiga och därför används de. Om din hudkräm innehåller olja – se till att oljan kommer från växtriket.

Hudkräm vid akne

Om du har problem med akne ska din hudkräm inte innehålla fett eller feta oljor som kan täppa till porer. Både mineraloljor och vissa vegetabiliska växtoljor kan orsaka akne.

Lavendel och tea tree-olja är två bra oljor som har antibakteriella egenskaper som är bra och kan användas mot akne.

Hudkräm för torr hy

Därför får du torr hy

Egentligen har vår kropp förmåga att återfukta sig själv. Men i dagens samhälle när vi tvättar oss varje dag med tvål och andra rengöringsmedel så klarar inte kroppen av denna återfuktning och blir istället torr och tappar sin elasticitet. Då måste vi istället smörja in vår kropp.

Andra avgörande faktorer som gör vår hud torr är vädret, åldern och ärftlighet för torr hud.

Gör så här för att motverka torr hy

Byt först och främst ut din tvål i duschen mot en bad- eller duscholja. Detta eftersom tvål och vatten torkar ut din hud.

Den torra huden saknar fukt så du måste återfukta den. Ju fetare krämen är, desto bättre.

En lotion passar i regel dock bättre för kroppen eftersom den inte är lika fet och därmed sjunker in snabbare i huden och kladdar inte. En kräm och en salva är fetare. Extra torra områden kan du smörja med en salva. Även under natten kan du smörja in kroppen med en extra fet salva eftersom du då inte behöver vänta på att den ska sjunka in i huden.

Hudkräm för åldrande hud

Kollagen och hyaluronsyra – en bluff

Många anti-rynkhudkrämer innehåller exempelvis kollagen. Det är en bra tanke då åldrande hud förlorar kollagen och därmed bildar därmed rynkor. Problemet är dock att huden inte kan ta upp kollagen då kollagenmolekylerna är för stor och inte kan gå in i huden – och ger därför ingen effekt.

Hyaluronsyra kan inte heller gå in i huden. Det kan dock kännas som det ger en effekt eftersom det lägger sig i hålrummen och fyller på så sätt ut rynkorna. 

A-vitaminsyra mot åldrande hud bevisat

A-vitaminsyra, kan enligt forskning, förebygga rynkor. Det är även bra om din hudkräm innehåller solskyddsfaktor då solen åldrar huden fortare och därmed fungerar solskyddsfaktor förebyggande.